Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

subtotaal: € 0,00
Zoek: 

Houten vloeren

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Rooster  Lijst 
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Rooster  Lijst 

Bekijk hieronder ons breed assortiment van houten vloeren. Eiken, grenen en jatoba vloeren we hebben ze allemaal. Houten vloeren in verschillende diktes, afwerkingen, sorteringen, behandelingen en nog veel meer. Klik op een houten vloer voor verdere specificaties. Twijfel je? Bezoek dan onze showroom om vloeren te bekijken.

Massieve houten vloeren

Volledige massieve houten vloeren worden tegenwoordig minder verkocht. De reden hiervan is de werking in de massieve eiken houten vloer. De werking heeft betrekking op het inkrimpen en uitzetten van de massieve eiken vloer wat uiteindelijk resulteert in naadvorming oftewel kieren in je massieve eiken houten vloer. Uiteraard zal dit altijd een punt en of discussie zijn van smaak en vind de een het de charme van een massieve eiken houten vloer en de ander vind dit zo storend dat men overweegt om de massieve eiken houten vloer te verwijderen. Wil je graag een massieve houten eiken vloer toepassen, maar is je ruimte breder dan vier meter dan is het toepassen van een massieve eiken vloer af te raden in verband met de bovenstaande feiten bij de toepassing van een massieve eiken houten vloer. Overweeg of laat je dus altijd vooraf goed informeren voor het toepassen van een massieve eiken houten vloer.

Multiplank houten vloeren

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van houten eiken vloeren betreft de multiplanken houten vloeren. De multiplanken houten vloer bestaat uit een multiplex onderlaag met een toplaag van 1 tot 4 millimeter massief eiken. De multiplex bestaat uit 7 tot 9 lagen hout in dwarsrichting van elkaar gelegd, waardoor de multiplanken houten vloeren in tegenstelling tot andere soorten houten vloeren het stabielst zijn met betrekking tot de werking. Een veel voorkomende misconceptie is dat een multiplank houten vloer niet geschuurd kan worden. Echter afhankelijk van de dikte van de toplaag kan een multiplanken houten vloer vaak net zoveel als een massieve houten vloer geschuurd worden. Dit komt door het feit dat de massieve houten vloer maximaal tot de mes-groef verbinding geschuurd kunnen worden. Een mes-groef verbinding is de verbinding waarmee stukken hout over de lengte en kopse zijde met elkaar verbonden zijn.

Diverse manieren van het leggen van de houten vloer

Een veelvoorkomende vraag bij houten vloer is toch wel "op welke wijze dien ik mijn houten vloer te leggen". Hierbij zijn verschillende manieren van toepassing. Je hebt het zwevend leggen of vast lijmen van je houten vloer.  We zullen jullie bij beide verwerking de voor- en nadelen toelichten.

Een veel voorkomende wijze van het leggen van je houten vloer is het zwevend leggen zonder klik. De voordelen zijn hierbij de zeer lage legkosten oftewel het zwevend leggen van je houten vloer is zelf te doen. Tevens omdat je houten vloer zwevend verwerkt is kun je bij eventuele verhuizing deze eenvoudig meenemen, zonder dat je houten vloer hierbij beschadigd raakt.  Echter zijn er bij deze verwerking ook nadelen op te merken. Hierbij moet je denken aan het feit dat je houten vloer kan kraken, je hebt een relatief makkelijke naadvorming, een hol loopgeluid en het is vaak niet geschikt voor een ruimte groter dan 5 bij 10 meter.

Bij de optie om je houten vloer vast te lijmen heb je echter geen last van een krakende houten vloer en heb je een solide loopgeluid. Echter is deze  verlijming in vergelijking tot zwevend leggen ongeveer € 10,00 per vierkante meter duurder en kun je de vloer tevens bij een eventuele verhuizing niet meenemen.

Hoe dien ik een houten vloer te leggen?

We zullen nu de verschillende manieren uitleggen op welke wijze de eiken houten vloer gelegd dienen te worden. Het belangrijkste aandachtspunt voordat je de houten eiken vloer gaat leggen is dat, ongeacht de manier van leggen, de eiken houten vloer minimaal 48 uur dient te acclimatiseren in de ruimte waar uiteindelijk de houten vloer zal leggen. De houten vloer dient in een horizontale wijze te acclimatiseren zonder dat de verpakking hiervan geopend is. Daarbij dien je de pakken pas vlak voor de verwerking van je houten vloer geopend te worden. Tevens dient het oppervlakte van je ruimte vlak en droog te zijn voordat je kunt beginnen met het leggen van je houten vloer. Voor een natuurlijke houten vloer mix je de planken met elkaar, zodat je geen lichte of donkere banen krijgt in je houten vloer. Bij de verwerking van zwevend (onderlinge verbinding met een mes- en groefzijde) leggen wordt de houten vloer in de looprichting van de ruimte in een wildverband gelegd. Hierbij is het altijd te adviseren om een ondervloer aan te brengen waarbij een overlap van 20 centimeter van de ondervoed wordt toegepast. Begin altijd in een hoek van de ruimte en leg de eerste eiken vloerplank met de groef tegen de muur. Leg vervolgens de massieve houten planken en of multiplanken houten vloer in wildverband en plaats de parketveren om de 50 centimeter langs alle zijde en verlijm de kopse zijde van de vloerdelen met nadenlijm.

Let op en houd altijd een vrije ruimte van ongeveer 1 centimeter op de kopse zijde van de houten vloer en de muur. Bij de lange zijde een vrije ruimte van 1,5 centimeter behouden in verband met de werking van je houten vloer.  Bij een houten vloer minder dan 1 centimeter dikte hoeven geen parketveren te worden toegepast, omdat hierbij zowel op de korte als lange zijde de houten vloer verlijmd wordt met nadenlijm. Verwijder overtollige nadenlijm bij het leggen altijd direct met een vochtige doek. Laat je de nadenlijm uitdrogen dan dien je deze achteraf machinaal te verwijderen, en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Het verlijmd leggen van je houten vloer is echter specialisten werk. Het is altijd aan te raden dat je bij deze keuze van verwerking dit altijd door een houten vloeren specialist laat uitvoeren. Bovendien is een voorinspectie altijd aan te raden, om onvoorziene situaties te voorkomen. De te gebruiken materialen hangen sterk samen van de specifieke situatie op de plek waar de houten vloer dient te worden verwerkt.

Wat moet ik bestellen bij de verschillende legsituaties?

Bij de verwerking van zwevend leggen zijn het uiteraard de massieve eiken vloer planken en of de multiplanken, houdt hierbij rekening met een snijverlies van ongeveer 5%. Het tweede wat je dient te bestellen is de ondervloer zoals de alufoam (meest gebruikelijke) of de geluiddempende ondervloer (reduceren van het geluid + bij kleine oneffenheden in de vloer). Mocht je in een appartement wonen en of op een hogere verdieping dan dien je te voldoen aan de 10dB eis. Hierbij dien je dus de 10dB ondervloer toe te passen. Vervolgens heb je de parketveren en de nadenlijm nodig. De nadenlijm is noodzakelijk voor de verlijming van de kopse zijde van je houten vloeren.

Bij een houten vloer minder dan 1 centimeter dikte dien je tevens langs de lange zijde de nadenlijm toe te passen om de planken vast te lijmen (dit is ter vervanging van de parketveren).

Het toepassen van een plint?

Uiteraard dient je mooie houten vloer een afwerking oftewel de finishing touch. Het mooiste eindresultaat is het toepassen van een hoge plint. Het is hierbij aan te raden om een plint met kabelgoot te nemen met een kliksysteem. Bij dit systeem kun je namelijk eenvoudig de kabels van de elektronische apparatuur wegwerken en is het eenvoudig om bij schade een hoogplint te vervangen.

Lang genieten van je eiken houten vloer!

Het is altijd te adviseren om je houten vloer te onderhouden oftewel af en toe te verwennen! Het is en blijft altijd een natuurlijk product dat eenmaal aandacht nodig heeft om uiteindelijk zolang mogelijk van de massieve houten vloer en of multiplank te genieten. Laat je wel vooraf adviseren welke variant je nodig hebt voor welke houten vloer, elke bewerking of olie topping van je houten vloer heeft zijn eigen onderhoudsvariant nodig.

Hoe zet ik mijn houten vloer in de olie?

Kies de juiste olie tint. Is je houten vloer al eerder geolied en of is je houten vloer ruw van oppervlakte? Dan kun je direct aan de slag om je houten vloer te oliën. Gelakte vloeren dienen vooraf eerste geschuurd te worden tot het kale hout, gebruik hierbij altijd de juiste schuurmachine en vraag je vooraf altijd af indien je houten vloer behandeld dient te worden. De eiken houten vloeren kunnen namelijk niet oneindig geschuurd worden (maximaal tot de mes-groef).